pátek 19. prosince 2008

Sarkozyho „zpráva o stavu unie“ sklidila potlesk

Francouzský prezident obhajoval státní pomoc automobilkám a prosazoval evropskou ekonomickou vládu
PŘEDSEDNICTVÍ EU
Evropská unie se může změnit v průmyslovou pustinu, varoval Nicolas Sarkozy. Před europoslanci ve Štrasburku přednesl závěrečné hodnocení francouzského předsednictví. Prezident poukázal na pomoc, kterou možná automobilovému průmyslu v brzké době dají Spojené státy. Pomoc evropských zemí by měla směřovat především k výrobcům těžce zasaženým globální krizí. „Nemůžeme být jediným kontinentem na světě, který nepodpoří své stavitele a výrobce. Musíme pomoci naší infrastruktuře. Jinak se dočkáme průmyslové pustiny," prohlásil Sarkozy při debatě v Evropském parlamentu. Podle příznivců státní podpory je taková pomoc nutná, aby dostala ekonomiky v nynější bezprecedentní krizi z nejhoršího. Kritikové ovšem namítají, že by taková pomoc mohla podkopat striktní pravidla Evropské unie o svobodné soutěži a státní podpoře. „Já jsem pro svobodný trh, ale důležitá je i vzájemnost," řekl na to Sarkozy.
Hospodářská krize bude Evropskou unii podle francouzského prezidenta ještě dlouho zaměstnávat. Zároveň si postěžoval, že neexistuje prostor, kde se s ní vypořádat. Takzvaná Rada Ecofin, v níž se scházejí ekonomičtí ministři, Sarkozymu nestačí. Vadí mu například, že některé země tam posílají jenom ministry financí, kteří zároveň nejsou ministry hospodářství. Nepřímo tak znovu zdůraznil svůj říjnový požadavek, aby se ustavila jakási ekonomická vláda EU a posílila úloha eurozóny. Sarkozy při svém třetím vystoupení před europoslanci několikrát sklidil potlesk. Přišel i s naléhavou výzvou, aby unie nakonec prosadila klimatické balíčky. „Zrovna když má nastupující prezident Obama tak ambiciozní
plány v oblasti životního prostředí!" řekl francouzský prezident.
Za úspěšný krizový management Sarkozyho chválili mnozí europoslanci. Německý socialistický europoslanec Martin Schulz řekl, že se Sarkozy ukázal jako skutečně proevropský politik. Schulz jedním dechem vyzval Českou republiku, aby se angažovala přinejmenším tolik, jako Francouzi.
***
Výbušniny v pařížském obchodním centru
Francouzští policisté evakuovali pařížské obchodní centrum Printemps Haussmann ve kterém našli pět trubiček s dynamitem, ale bez roznětek. Pod varovný dopis zaslaný agentuře AFP se podepsala neznámá organizace Afghánská revoluční fronta, požadující stažení francouzských jednotek z Afghánistánu. Prezident Nicolas Sarkozy vzápětí ve Štrasburku prohlásil, že je zapotřebí zachovávat v otázkách terorismu obezřetnost a tvrdě proti němu bojovat.
Foto popis| Průmyslová pustina. Tak vidí Evropu francouzský prezident Nicolas Sarkozy, pokud výrobci v globální krizi nedostanou masivní finanční pomoc

Zdroj: 17.12.2008 E15  

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů