čtvrtek 11. prosince 2008

Stát sahá po bonusu z unie

Praha Česko má velkou šanci, že získá další miliardy korun z evropských dotací. Podle informací deníku E15 je totiž pravděpodobné, že Evropská komise schválí nebývalou výjimku a povolí čerpat dotace za minulé období o půl roku déle. Ve hře je pro firmy, úřady nebo neziskové organizace ještě asi pět miliard nevyčerpaných dotací.
Dosud platilo, že úderem Nového roku 2009 měla definitivně padnout možnost tyto peníze z evropských fondů za roky 2004–2006 získat. Situace se ale mění kvůli finanční krizi. S odvoláním na ekonomické potíže dal Brusel najevo, že umožní pokračovat v čerpání ještě do poloviny příštího roku. Deník E15 má tuto informaci potvrzenu z více zdrojů.
„Podle údajů z konce listopadu zbývalo dočerpat zhruba pět miliard korun," uvedl Jan Gregor, ředitel Národního fondu ministerstva financí. Tato suma se může během prosince ještě o něco snížit, ale je pravděpodobné, že díky prodloužení lhůty o půl roku se podaří zachránit částku v řádu miliard. Jelikož se evropské dotace vyplácejí zpětně, čeští zájemci získají čas na dokončení projektů a jednotlivá ministerstva nebudou muset tolik pospíchat se závěrečným vyúčtováním.
Prodloužení o půl roku není automatické, bude nutné o ně požádat. Podle dostupných informací je však Brusel připraven poskytovat souhlasná stanoviska.
Pokračování » události str. 3
Dokončení ze str. 1
Dosud platilo takzvané pravidlo „n+2", podle něhož je možné finance z fondů EU přidělené na určitý rok využívat ještě během následujících dvou let. „Snahou ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí bude požádat o prodloužení v programech, kde bude výrazně nedočerpáno," řekl Jan Gregor.
Největší díl – zhruba třicet procent za minulé období – zbývá dočerpat v rámci operačního programu Rozvoj lidských zdrojů, který spadá pod ministerstvo práce. „Jedná se o program, který čelí největším problémům," uvedlo ve svém posledním publikovaném přehledu ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které tok peněz z fondů EU v Česku zastřešuje. Zcela využity ale zatím nejsou ani evropské dotace na podporu průmyslu a podnikání, budování infrastruktury či v rámci společného regionálního programu. Ten má na starosti právě MMR.
Podle dalšího zdroje E15 budou rozhodnutím EK fakticky znevýhodněni ti, kdo „dělali to, co měli" a stihnou evropské peníze vyčerpat včas. Právě schopnost či neschopnost využít evropské peníze za minulé období byla považována za test toho, jak bude Česko schopno naložit s daleko větším balíkem peněz pro období 2007 až 2013, kdy se poskytnutá částka pohybuje ve stovkách miliard korun.

Zdroj: 11.12.2008 E15 str. 1 Titulní strana   
   
   
   
   


Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů