pondělí 1. prosince 2008

Unie v krizi usnadní čerpání ze strukturálních fondů

Článek portálu EurActiv.cz: Evropská komisařka pro regionální rozvoj Danuta Hübner na středeční Radě ministrů pro místní rozvoj v Marseilles přišla s návrhem několika opatření, která mají ve světle současné hospodářské krize usnadnit přístup k penězům ze strukturálních fondů. Kohezní politika EU má podle komisařky možnost v době hospodářské krize významným způsobem přispět k obnově důvěry v ...
Kohezní politika Evropské unie má podle komisařky pro regionální rozvoj Danuty Hübner možnost v době hospodářské krize možnost významným způsobem přispět k obnově důvěry v ekonomiku. Komisařka v této souvislosti zdůraznila, že Unie v letech 2007–2013 (současné programovací období) věnuje zhruba 70% všech peněz, které členské země z této politiky dostávají, na investice, které podpoří poptávku a jejichž efekt je dlouhodobě udržitelný. Jedná se zejména o investice do výstavby infrastruktury, výrobních kapacit nebo lidských zdrojů.
Význam této politiky je podle jejích slov velký právě v době finanční krize, kdy regiony, podnikatelé a další potenciální příjemci peněz z evropských fondů hledají spolehlivý zdroj pro financování svých investic.
Evropská komise proto tento týden oznámila svůj úmysl zjednodušit čerpání peněz z evropských fondů a přijmout taková opatření, která by umožnila členským zemím lépe reagovat na nové potřeby, které se mohou objevit v důsledku hospodářské krize. Komise například slibuje, že členským zemím umožní pozměnit priority a cíle jednotlivých operačních programů tak, aby se zlepšilo čerpání v těch oblastech, které mají „vyšší růstový potenciál". Jde rovněž o příležitost, jak zjednodušit mechanismy čerpání a obsah samotných programů, říká komisař ka.
Evropská komise by navíc ráda novelizovala některá stávající opatření. V první řadě navrhuje zvýšit zálohové platby u projektů spolufinancovaných z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a Evropského sociálního fondu (ESF). V roce 2009 by tím členské země okamžitě získaly přístup k 6,3 miliardám eur a tyto prostředky by tak mohly v krátkém období poskytnout realizátorům jednotlivých projektů.
Další opatření se týká velkých projektů, které musí schvalovat Evropská komise (podle informací MMR je v ČR podobných projektů zhruba 150). Podle stávajících pravidel realizátoři velkých projektů nemohou žádat o proplacení průběžných výdajů ve chvíli, kdy ještě projekt neschválila Evropská komise. Ta nyní navrhuje toto opatření zrušit. Realizátoři by si tak mohli výdaje nechat proplácet i v případě, že projekt ještě není odsouhlasen Komisí, což by jim z hlediska krátkodobého financování mohlo výrazně pomoci.
Zjednodušit se má také vykazování režijních nákladů a to u veškerých evropských fondů. Podle návrhu Komise by příjemci podpory mohli své režijní náklady vykazovat paušální částkou.
Usnadnění přístupu k financování se týká i pravidel pro poskytování státní pomoci. Podle současných opatření nemohou příjemci získat na zálohách větší objem prostředků, než 35% celkové hodnoty státní pomoci. Toto opatření chce ale nyní Komise zrušit, což by podle ní mělo pomoci zejména malým a středním podnikům, které jsou nejčastějšími příjemci těchto podpor.

Jiří Čunek, ministr pro místní rozvoj, navrhovaná opatření Evropské komise přivítal. Přislíbil zároveň, že bude během českého předsednictví usilovat o to, aby bylo možné návrhy Komise projednat co nejrychleji. Upozornil ale, že času již není mnoho, neboť o návrzích musí jednat Rada spolu s Evropským parlamentem, ale vzhledem k evropským volbám je třeba jednání stihnout do konce února 2009.

Zdroj: 28.11.2008 businessinfo.cz



Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů