pátek 5. prosince 2008

IOP: Dotace na problémová sídliště

Města nad 20 tisíc obyvatel s výjimkou Prahy mohou v příštím roce čerpat dotace z Integrovaného operačního programu (IOP) na regeneraci problémových obytných zón. Výzva k předkládání projektů bude vyhlášena zhruba v polovině roku 2009.
Minimální počet 20 tisíc obyvatel není jediným omezením programu. Dalším požadavkem je, aby problémová obytná zóna představovala nejméně 500 bytů, což představuje zhruba 1500 obyvatel.

INTEGROVANÉ PLÁNY Měst,

která splňují uvedené požadavky a mohl by se jich tudíž program týkat, je v České republice 62. Na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) zatím nevědí, kolik z nich tento program využije, i když určitá představa už nyní vyplývá z přehledu těch, která zpracovávají integrované plány rozvoje měst. Bez nich nelze uvedený program využít. Výzvy k podávání žádostí o jejich schválení dalo ministerstvo letos v srpnu, uzávěrka je 31. 12. letošního roku. Zatím na těchto plánech pracuje 44 měst; kolik z nich ale zároveň předloží příští rok po vyhlášení výzvy projekty na regeneraci problémových obytných zón, je zatím otázkou.

»Jasno budeme mít po vyhodnocení integrovaných plánů, i když hrubé odhady včetně určité představy, kolik peněz bychom byli schopni dát na větší a kolik na menší města, máme. Tyto plány nám sdělí, co město zamýšlí v příslušné zóně dělat a jak zde případně hodlají využít další programy Evropské unie,« řekla ředitelka odboru řízení operačních programů MMR Ing. Lumíra Kafková.

VYMEZENÍ PROBLÉMOVÝCH ZÓN

Nařízení č. 1828/2006 Evropské komise stanovuje deset kritérií pro definování problémových zón: vysoká míra chudoby a vyloučení, vysoká míra dlouhodobé nezaměstnanosti, neuspokojivý demografický vývoj, nízká úroveň vzdělání, vysoká úroveň kriminality a delikvence, obzvlášť znečištěné životní prostředí, nízká míra hospodářské aktivity, velký počet přistěhovalců, poměrně nízká hodnota nemovitostí a vysoká energetická náročnost budov. Pro čerpání dotací je nutné, aby pro vybranou zónu platila alespoň tři z uvedených kritérií. Záleží na samotných městech, která použijí; samozřejmě musí příslušné údaje statisticky doložit.

Projekty kromě investic do bydlení a do veřejných prostranství, které jsou zahrnuty do integrovaných plánů rozvoje města, získají při hodnocení desetiprocentní bonifikaci, jestliže budou předloženy na příslušný řídící orgán jiných operačních programů, pod které spadají.

O JAKÉ PROJEKTY JDE

Podpora se váže na tři typy projektů: Mohou být zaměřeny na zlepšování prostředí či na regeneraci bytových domů. Třetí případ představují projekty, které se vážou k romskému etniku; ty jsou označeny jako pilotní. Města, která pilotní projekty využijí, jsou už známá. Je jich osm a jejich výčet není překvapením: Brno, Břeclav, Orlová, Ostrava, Most, Kladno, Kutná Hora a Přerov.

Na pilotní projekty musí navazovat další programy, zejména Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, nebo Integrovaný operační program, v jehož rámci se podporují komunitní centra. Je totiž naprosto nutné, aby se nejen opravily domy, ale také aby se nadále pracovalo s jejich romskými uživateli, protože pokud by byly opravené byty opět znehodnoceny, musela by se dotace vrátit. Stejně jako u všech ostatních je nutné zajistit udržitelnost projektu po dobu nejméně pěti let od ukončení projektu.
V případě zlepšování prostředí půjde o už dobře známou obdobu projektů regenerace panelových sídlišť, jen s tím rozdílem, že program se týká bytových okrsků se všemi typy domů. S pomocí dotace bude možno obnovovat místní komunikace, chodníky, zřizovat dětská hřiště apod. V případě regenerace bytových domů se nepochybně objeví projekty na zateplení budov, opravy výtahů, balkonů, stoupaček. Opravovat je pochopitelně možné jen samotné domy, nikoli byty.

KOLIK PENĚZ JE K DISPOZICI

Podpora regenerace bytových domů spadá pod oblast intervence 5.2 Zlepšování prostředí v problémových sídlištích v Integrovaném operačním programu. Na celý program je v letech 2007– 2013 k dispozici 1,6 mld. eur, na problémové obytné zóny je z této částky vyčleněno zhruba 193 mil. eur.

Na revitalizaci veřejných prostranství mohou obce čerpat až 85procentní dotace, na bytové domy, které ovšem nemusí patřit jen obcím, je podpora čtyřicetiprocentní.
Integrované plány rozvoje měst u sídel nad 50 tisíc obyvatel musí mít minimální objem nad tři miliony eur, u měst od 20 do 50 tisíc obyvatel je limit dva miliony eur. *

Zdroj: 3.12.2008 Moderní obec str. 25 Evropská unie

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů