středa 21. ledna 2009

Integrovaný přístup klíčem k rozvoji měst

Rozmanité výzvy, s nimiž se musí města potýkat, si vyžadují integrovaný přístup k plánování rozvoje. V Plzni se na tom koncem minulého týdne shodli představitelé evropských regionů.

Plzeň v rámci českého předsednictví hostila ve dnech 15.-16. ledna 2009 dvoudenní setkání předsednictva Výboru regionů, poradního orgánu evropských institucí ve věcech souvisejících s regionálním rozvojem.

Zástupci Výboru se během něj setkali s místními zastupiteli a občany Plzně aby společně diskutovali o Lisabonské smlouvě, jejíž osud je nyní podmíněn nejen novým irským referendem, které by se v souladu se závěry prosincového summitu v Bruselu mělo proběhnout ještě před vypršením mandátu Evropské komise, ale také postojem českého parlamentu, který se ratifikací dokumentu bude teprve zabývat. Tématem diskuse byly zejména dopady nové smlouvy pro politiku regionálních a místních samospráv, ovšem také otázka komunikace Lisabonské smlouvy směrem k občanům.

Podle předsedy Výboru regionů Luca Van den Brandeho Lisabonská smlouva přináší více demokracie a transparentnosti. Uvedl v této souvislosti, že díky smlouvě budou moci občané přímo požádat Komisi o vytvoření nových návrhů, což v současné není možné. Připomněl dále některé prvky smlouvy, které posilují roli Evropského parlamentu a národních parlamentů při tvorbě evropských norem i ty části dokumentu, jejichž cílem je zefektivnit konzultační proces se zástupci regionů. Dodal navíc, že Evropská komise bude mít v jejím rámci povinnost vyhodnocovat územní dopady veškeré přijímané legislativy.

Zástupci Výboru regionů se na svém jednání zabývali také otázkou jak může politika v oblasti rozvoje měst (urbánní politika) přispět k rozvoji trvale udržitelných měst. Shodli se na tom, že vzhledem k rozmanitosti výzev s nimiž se města musejí potýkat (jako jsou demografické změny, sociální nerovnosti nebo klimatické změny) potřebují města ke svému trvale udržitelnému rozvoji integrovaný přístup.

Česká republika začala tento nástroj využívat až v nynějším programovacím období (2007-2013). Pod pojmem integrovaný přístup se rozumí soubor akcí, které na sebe obsahově nebo časově navazují a jeho cílem je maximální zhodnocení prostředků z evropských fondů pro potřeby daného města či regionu.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který se zasedání předsednictva Výboru regionů rovněž zúčastnil, v této souvislosti řekl, že „mají-li mít investované prostředky synergický efekt, mají být efektivní a jejich využití viditelné, musí města ke svému plánování využít integrovaný přístup".

Čunek dále uvedl, že Česká republika bude během svého předsednictví v Radě EU usilovat o implementaci Evropské územní agendy, která se zaměřuje na vztahy města a venkova. Podle ministra je nutné zlepšit vzájemné vazby mezi městem a venkovem a předsednictví hodlá „identifikovat překážky, potenciál a strategie rozvoje jejich spolupráce". Kohezní politika v budoucnu nemůže řešit odděleně problematiku městských a venkovských oblastí, dodal.

Problematikou rozvoje měst se bude zabývat také Evropský summit regionů a měst, který se bude konat ve dnech 5.-6. března 2009 v Praze.

Zdroj: euraktiv.cz

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů