pondělí 12. ledna 2009

JAK JE TO OPRAVDU S ČERPÁNÍM FONDŮ EU

Je jasné, že problematika Strukturálních fondů (SF) není jednoduchá. Nejeden novinář si již na systému SF pošramotil svou pověst zdatného pisálka. Budiž tento článek inspirací pro ty zdatnější, aby déle nebloudili a skutečně dělali svou práci, tedy osvětlovali skutečnost a vnášeli jasno do tmy pro širokou veřejnost....

V poslední době se v tisku objevují snahy o hodnocení čerpání fondů EU v České republice. Články vyznívají obvykle dosti kriticky a orientují se zpravidla výhradně na hodnocení rychlosti čerpání fondů.. Pomineme-li fakt, že rychlost čerpání fondů zdaleka nevypovídá o kvalitativní stránce věci, většina článků navíc trpí neobratným zacházením s odbornými pojmy a naprostou neznalostí systému finančních toků v oblasti strukturálních fondů. Tento článek přináší informace o skutečném stavu čerpání prostředků z fondů EU v minulém a současném programovém období - z tolik oblíbeného hlediska „rychlosti“ čerpání. 

ČERPÁNÍ STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ V PROGRAMOVÉM OBDOBÍ 2004–2006

Ke konci roku 2008 bylo z celkové alokace na období 2004–2006 vyčerpáno, tedy certifikováno Platebním a certifikačním orgánem, cca 36,5 mld. Kč . Tato částka představuje 79 % celkové alokace. Certifikace probíhá u jednotlivých programů průměrně 3x do roka a až následně je zažádáno do Evropské komise o zpětné proplacení vyčerpaných prostředků. Pokud k již certifikovaným prostředkům připočítáme částku, která je v současné době již připravena pro příští certifikaci, bylo ke konci roku 2008 využito 92 % z celkové alokace určené na operační programy, jednotné programové dokumenty a iniciativy Společenství. Do konce programového období tak zbývá využít pouze 8 % alokace. 

Česká republika zaslala do EK žádost o posunutí konečného data způsobilosti výdajů programového období 2000-2006 o 6 měsíců (tj. do 30. června 2009). Do žádosti byly zařazeny všechny operační programy kromě OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství, oba Jednotné programové dokumenty a Iniciativa Equal. Tím bude umožněno vyčerpání ještě většího objemu alokovaných finančních prostředků.

ČERPÁNÍ STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ A FONDU SOUDRŽNOSTI V PROGRAMOVÉM OBDOBÍ 2007–2013

Do konce roku 2008 žadatelé předložili celkem 14 005 projektových žádostí v celkové výši cca 380,5 mld. Kč. Tyto podané žádosti převyšují o 79,5 procent finanční prostředky vyhrazené na alokace roku 2007 a 2008 . V evidenci se nyní nachází na 4 013 schválených projektů , jejichž finanční objem činí cca 140,1 mld. Kč. Tato suma představuje 66,2 procenta alokace na rok 2007 a rok 2008. Téměř 41 procent všech předložených žádostí v hodnotě 160,5 mld. Kč prochází procesem schvalování. Ke konci roku 2008 bylo příjemcům pomoci vyplaceno cca 1,8 mld. Kč, což je podíl cca 0,9 procenta na alokacích pro rok 2007 a 2008.

Předložené žádosti svým objemem dosahují téměř ½ celkové alokace pro ČR na období 2007-13!

Z výše uvedených údajů vyplývá, že po pozvolném rozjezdu čerpání finančních prostředků z EU v roce 2007, zapříčiněným zdlouhavým procesem schvalování operačních programů, vykazuje rok 2008 silný nárůst poptávky po dotacích z EU a následně nárůst počtu i objemu schválených projektů, které budou postupně realizovány. 

Tajemné pravidlo N+3

Klíčovým prvkem při vyhodnocování úspěšnosti čerpání fondů EU je pohled na plnění pravidla N+3.
Pravidlo n+3 představuje administrativní nástroj pro zlepšení čerpání finančních prostředků z fondů EU. Podle pravidla n+3 musí být alokace podpory na konkrétní rok (tzv. roční závazek) vyčerpána během následujících tří let. Tak například Alokaci na rok 2007 je proto nutné vyčerpat do konce roku 2010. Celkový objem schválených projektů (Schválený projekt je takový projekt, k němuž bylo příslušným odpovědným orgánem vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace, nebo Smlouva o financování. Takové prostředky již považujeme za prostředky vázané právním aktem, tzv. závazek) nyní přesahuje limit roční alokace 2007 a zasahuje již do alokace vyhrazené na rok 2008. Za předpokladu kvalitního řízení projektů bude roční alokace 2007 řádně a včas vyčerpána.

Nyní jsou schváleny a postupně realizovány projekty v celkovém objemu 2/3 alokace určené na roky 2007 a 2008, což vytváří předpoklad naplnění pravidla N+3 a tedy vyčerpání alokace 2007 v řádném termínu!

Graf níže znázorňuje vývoj čerpání s ohledem na plnění pravidla N+3 za celý Národní strategický referenční rámec. Umožňuje přehledně porovnat objem podaných projektových žádostí a objem schválených projektů s roční alokací 2007, kterou je nutné vyčerpat do konce roku 2010, a současně naznačuje další vývojové tendence. 

Jestliže rok 2008 byl ve znamení příjmu žádostí o podporu a jejich administrace, v dalších letech lze očekávat (kromě dalšího nárůstu žádostí o podporu) významný posun v realizaci schválených projektů, které budou následně průběžně propláceny. Porostou objemy prostředků připravených k certifikaci, tedy prostředků, které jsou proplaceny z fondů EU , a následně převáděny na účty žadatelů.  

O systému finančních toků SF

Prostředky z fondů Evropské unie jsou konečným příjemcům předfinancovávány ze státního rozpočtu v CZK po splnění stanovených kritérií. Pro současné programové období 2007-2013 jsou smlouvy uzavírány výhradně v Kč (s výjimkou OP Přeshraniční spolupráce ČR-Polsko, kde jsou platby prováděny v eurech).

Co je předfinancování ze státního rozpočtu

Příjemci žádají o finanční prostředky na realizaci projektů financovaných z fondů EU řídící orgány, které uvolňují prostředky na národní spolufinancování a předfinancování ze státního rozpočtu v Kč. Řídící orgány následně žádají o refundaci prostředků vyplacených ze státního rozpočtu Národní fond (Platební a certifikační orgán), který spravuje prostředky EU. 


Pro další studium senzacechtivých novinářů lze doporučit stránky strukturalni-fondy.cz, nebo stránky Ministerstva financí, kde jsou na příslušných místech dostupné metodiky popisující systém monitorování, nebo systém finančních toků a kontrol v oblasti SF. Po nastudování by pak už mohli požívat pojmy správně a správné pojmy. Z četby metodik i průměrně inteligentní člověk brzy zjistí, že "netečou bruselské peníze", nejedná se o "zlatý déšť z Bruselu", nepřiteklo tolik a tolik apodobně, ale: "bylo schváleno", "bylo proplaceno", "proběhla certifikace", či "byla vyhlášena výzva". Je přirozené, že pak již nepůjde o prvoplánovou senzaci, ale o skutečnou reportáž a bude to hrozná dřina, což je pro excelentního žurnalistu podřadná záležitost. ...Budiž světlo...

1 komentář:

ON řekl(a)...

lahudka

 
Výměna odkazů