pondělí 19. ledna 2009

Rozdělování dotací považují obce za nespravedlivé

Písecko/ Od posledního rozdělování dotací z Regionálního operačního programu to mezi starosty vře. Zatímco Písek a Milevsko dostaly po 35 milionech na své projekty a Protivín téměř 24, na menší obce a města nezbylo.

Starosty takový přístup rozčiluje. „Rozdělování peněz je málo průhledné, zamítnutí žádostí není seriózně zdůvodněno. Většina větších měst má například lesy a rybníky, ze kterých má zisky, nebo část majetku prodává. V obcích se také musíme starat o komunikace, školy, veřejná prostranství, ale z čeho," zlobí se starosta Kovářova Pavel Hroch.

Představitelé obcí nyní chtějí postupovat společně, aby na ně z evropského koláče také něco zbylo. Na dotace čekají například silnice v Mirovicích nebo rozestavěný objekt na návsi v Záhoří, který obec odkoupila a má zde být multifunkční dům. „Obyvatelé obce a okolí by se rádi dočkali společenského sálu, ale potřebných dvacet milionů nemáme," podotknul k situaci starosta Záhoří František Valvoda.

Víc spokojenosti je v obcích s Programem obnovy venkova. „Dostali jsme dotaci, ze které jsme opravili budovu bývalé školy v Dobevi, nyní se chystáme na vodovod v Oldřichově," uvedl starosta Dobevi Ladislav Šareš.

Celá obec potřebuje kanalizaci. Cena? Kolem 90 milionů. „Pokud nedostaneme dotaci, pokusíme se stavbu financovat po etapách," poznamenal Šareš.

Zdroj: 19.1.2009    Strakonický deník    str. 3   Strakonicko

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů