úterý 27. ledna 2009

Přehled vybraných otevřených výzev operačních programů - PODNIKATELSKÝ SEKTOR

Zdroj: 23.1.2009    Bulletin GRANT ADVISOR    str. 6   Přehled vybraných otevřených výzev operačních programů - PODNIKATELSKÝ SEKTOR

CIP (Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace) - Podnikání a inovace (21292) Sumář: Tento podprogram byl vyhlášen jako jedna ze tří částí programu Podnikání a inovace, který je součástí Rámcového programu zaměřeného na konkurenceschopnost a inovaci. Je zaměřen zejména na podporu malého a středního podnikání a jejich růstového potenciálu pomocí ochrany duševního vlastnictví.

SZIF - Předčasné ukončení zemědělské činnosti Sumář: Cílem programu je podpora, která umožní starším zemědělcům po dosažení věku 55 let ukončit aktivní zemědělskou činnost a zabezpečí jim důstojné životní podmínky. Žadateli jsou zemědělci starší 55 let.

SZIF - Zakládání skupin výrobců Sumář: Hlavním cílem dotačního programu je podpora zemědělců v podmínkách společného evropského trhu, a to cestou vytváření společných skupin, a tím zvýšení konkurenceschopnosti. Podpora bude poskytnuta pouze u vymezených komodit. Garantem tohoto programu je Státní zemědělský intervenční fond.

MEDIA - Podpora producentů - Podpora TV vysílání evropských audiovizuálních děl (22073) Sumář: Program je určen pro nezávislé producenty televizního vysílání. Podporuje výrobu hraných, dokumentárních a animovaných pořadů určených pro vysílání v televizi. Projektu se musí účastnit dvě nebo více televizí z členských států MEDIA v různých jazykových oblastech.

OP Lidské zdroje a zaměstnanost - Priorita 3: Sociální integrace a rovné příležitosti - 3.3 Integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce (grantové projekty) Sumář: Cílem programu je posílení pracovní integrace osob ohrožených sociálním vyloučením a odstraňování bariér znesnadňujících jejich rovnocenný vstup na trh práce. Podporovanými aktivitami jsou mimo jiné činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílové skupiny k zaměstnání a jeho udržení, podpůrné služby pro usnadnění přístupu k zaměstnání. Žadateli mohou být např. obce nebo vzdělávací instituce.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání - Výzva Libereckého kraje Sumář: Cílem oblasti podpory je zvýšení kvality počátečního vzdělávání, tedy základního a středního školství.

Cílovou skupinou podpory jsou žáci, pracovníci škol, vedoucí pracovníci škol a pracovníci organizací působících v oblasti vzdělávání a v oblasti volného času dětí a mládeže. Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - Výzva Libereckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je zlepšení rovných příležitostí žáků, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Toto opatření podporuje neformální vzdělávání, propracování a rozšíření nabídky služeb, zlepšování vyučovacích metod apod. Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení - Výzva Libereckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků škol, realizace DVPP podporující rozvoj a zvyšování kompetencí pedagogů a řídících pracovníků škol, zvýšení dostupnosti a kvality nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol.

Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Podnikání a inovace - 6. PORADENSTVÍ Sumář: Podpora je zaměřená na rozvoj a využití kvalitních poradenských a informačních služeb. Cílem je zintenzivnit rozvoj poradenských a informačních služeb pro podnikání a inovace. Tento program podporuje určité obory malých a středních podniků. OP Podnikání a inovace - 2. ICT V PODNICÍCH Sumář: Program podpoří zavádění a rozšiřování informačních a komunikačních technologií v podnicích včetně využití souvisejících služeb. Podporovanými jsou např. projekty zaměřené na rozvoj a zdokonalování technické infrastruktury a programového vybavení. Podpora je směřována na malé a střední podniky v rámci podporovaných OKEČ.

OP Podnikání a inovace - 5. SPOLUPRÁCE - Klastry Sumář: Program se soustředí na podporu vzniku a rozvoje národních či regionálních odvětvových seskupení -klastrů. Program motivuje především menší firmy ke spojení do klastrů, ke vzájemné spolupráci a tím tak k dosažení vyšší konkurenceschopnosti v oboru.

Podporovány jsou společné projekty v klastru, výzkum klastru, provoz klastru, propagace klastru a posílení jeho členské základny. Žadateli mohou být pouze klastry.

OP Podnikání a inovace - 3. EKO-ENERGIE Sumář: Program podporuje aktivity snižování energetické náročnosti výroby a vyšší využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Program bude realizován formou dotace a zvýhodněných úvěrů s finančním příspěvkem. Podporovanými aktivitami jsou využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie. Žadateli jsou MSP.

OP Podnikání a inovace - 5. ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA II (Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů) Sumář: Program se soustředí na podporu vzniku a rozvoje infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů.

Podporovanými aktivitami jsou podpora výstavby, pořízení, rekonstrukce, modernizace, vybavení a zařízení infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů.

Žadateli mohou být např. podnikatelské subjekty.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání - Výzva Královéhradeckého kraje Sumář: Cílem oblasti podpory je zvýšení kvality počátečního vzdělávání, tedy základního a středního školství.

Cílovou skupinou podpory jsou žáci, pracovníci škol, vedoucí pracovníci škol a pracovníci organizací působících v oblasti vzdělávání a v oblasti volného času dětí a mládeže. Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

Program rozvoje venkova - I.1.1 Modernizace zemědělských podniků Sumář: Dotace je zaměřena na investice do zemědělských staveb a technologií (rekonstrukce a výstavba nových staveb), včetně nezbytných manipulačních ploch pro živočišnou a rostlinnou výrobu. Opatření je dále zaměřeno na podporu rozvoje inovací v rámci zemědělské výroby spoluprací se subjekty podílejícími se na výzkumu a vývoji. O dotaci mohou žádat zemědělští podnikatelé a podnikatelské subjekty, které jsou z převážné většiny vlastněny zemědělskými prvovýrobci.

Program rozvoje venkova - I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců Sumář: Dotace je zaměřena na investice v zemědělské výrobě. Je určena mladým začínajícím zemědělským podnikatelům, cílem je stimulovat tyto mladé lidi k podnikání v zemědělství. Podpořeny budou investice v rámci rostlinné a živočišné výroby, investice v rámci produkce chovných zvířat, investice do výroby osiv a sadby, Investice do výroby a do nemovitostí za určitých podmínek.

Program rozvoje venkova - I.3.4 Využívání poradenských služeb Sumář: Cílem programu je zlepšení trvale udržitelného managementu podniku, zlepšení a usnadnění managementu a zlepšení výkonu díky dalšímu rozvoji lidského potenciálu, rozvoj znalostí a zvýšení lidského potenciálu, zvýšení konkurenceschopnosti. Podpora je poskytována na konzultační a poradenské služby. Žadateli mohou být zemědělští podnikatelé a osoby hospodařící v lesích.

Program rozvoje venkova - III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy Sumář: Cílem programu je podpořit různorodost zemědělských aktivit ve směru nezemědělské produkce, rozvoj nezemědělské produkce a podpora zaměstnanosti. Žadatelem mohou být fyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě, žádat mohou i sdružení těchto osob. Podpora je směřována např. k výstavbám a modernizaci bioplynových stanic, kotelen na biomasu.

Program rozvoje venkova - III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Sumář: Opatření je zaměřeno na podporu zakládání nových a rozvoj existujících mikropodniků, včetně nových živností v oblasti výroby a zpracování. Cílem opatření je především vytváření nových pracovních míst a rozvoj hospodářské struktury nezemědělských aktivit. Žadatelem může být fyzická nebo právnická osoba, která splňuje podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - Výzva Královéhradeckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je zlepšení rovných příležitostí žáků, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Toto opatření podporuje neformální vzdělávání, propracování a rozšíření nabídky služeb, zlepšování vyučovacích metod apod. Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení - Výzva Královéhradeckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků škol, realizace DVPP podporující rozvoj a zvyšování kompetencí pedagogů a řídících pracovníků škol, zvýšení dostupnosti a kvality nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol.

Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Praha - Konkurenceschopnost - Priorita 3: Inovace a podnikání - 3.3 - Rozvoj malých a středních podniků Sumář: Tato část je určena ke přímé podpoře MSP. Cílem je dlouhodobě stabilizovat a dále zlepšovat atraktivní podnikatelské prostředí města. Podporovány jsou posílení především transferu výsledků výzkumu a vývoje do praxe, rozvoj inovačních schopností existujících podniků, podpora rozvoje MSP v oblasti vývoje ICT a technologicky orientovaných firem.

Žadateli jsou MSP.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 2: Integrovaná podpora místního rozvoje - 2.1 Budování kapacity pro místní rozvoj a informovanost a osvěta veřejnosti Sumář: Globálním cílem programu je zvýšení připravenosti místních komunit realizovat rozvojové projekty.

Specifickým cílem je pak posílení místní rozvojové kapacity pro přípravu a realizaci integrovaných projektů. Podporovanými aktivitami jsou příprava projektů a podkladových dokumentací. Žadateli jsou obce (počet obyvatel musí být 500-4999), kraje, školská zařízení, NNO.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 2: Integrovaná podpora místního rozvoje - 2.2 Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury Sumář: Globálním cílem programu je zvýšení kvality veřejné infrastruktury a kvality prostředí pro život obyvatel. Specifickým cílem je regenerace infrastruktury pro hospodářský rozvoj, zdravotní a sociální péči.

Podporovanými aktivitami jsou např. rekonstrukce a regenerace zchátralých objektů. Žadateli jsou obce, kraje, NNO a školská zařízení.

Erasmus Mundus - Okno externí spolupráce (21197) Sumář: Program je určen konsorciím alespoň 5 institucí, z nichž alespoň 3 musí být z EU. Podporovanými jsou zejména mobility studentů a akademických pracovníků a spolupráce vzdělávacích organizací.

Program by měl napomoci ke zvýšení kvality univerzitního vzdělávání a rozšíření jeho možnosti „třetím zemím".

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 4: Udržitelný rozvoj cestovního ruchu - 4.2 Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení Sumář: Specifickým cílem je pestrá nabídka ubytovacích a stravovacích zařízení. Podporovány jsou zejména rekonstrukce, modernizace současných ubytovacích zařízení, modernizace lehkých sezónních ubytovacích zařízení a doprovodná infrastruktura. Žadateli jsou zájmová sdružení právnických osob a podnikatelské subjekty.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 4: Udržitelný rozvoj cestovního ruchu - 4.3 Podpora marketingu a tvorby a rozvoje produktů CR Sumář: Globálním cílem je trvalý zájem a dostatečná informovanost turistů o regionu. Podporovány jsou aktivity jako vznik a činnosti regionálních partnerství v oblasti CR, rozvoj informačních a rezervačních systémů, realizace marketingových akcí apod. Žádat mohou organizace veřejného, soukromého i neziskového sektoru.

Uvedeny jsou zde pouze vybrané dotační tituly pro PODNIKATELSKÝ sektor s uzávěrkou příjmu žádostí v nejbližší budoucnosti.

Pro další detaily nebo vyhledání dotace na míru Vašemu záměru navštivte portál www. DotaceOnline.cz 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů