úterý 27. ledna 2009

Přehled vybraných otevřených výzev operačních programů - VEŘEJNÝ A NEZISKOVÝ SEKTOR

Přehled vybraných otevřených výzev operačních programů - VEŘEJNÝ A NEZISKOVÝ SEKTOR

Zdroj: 23.1.2009    Bulletin GRANT ADVISOR    str. 6   Přehled vybraných otevřených výzev operačních programů - VEŘEJNÝ A NEZISKOVÝ SEKTOR

SFDI - Státní fond dopravní infrastruktury -Příspěvek na průzkumné a projektové práce, studijní a expertní činnosti zaměřené na výstavbu, modernizaci a opravy silnic a dálnic, vodních cest a regionálních drah Sumář: Hlavním cílem programu je podpora průzkumných, projektových, studijních a expertních činností zaměřených na výstavbu, modernizaci a opravy dálnic a silnic, dopravně významných vodních cest a celostátních a regionálních drah. Příjemcem podpory může být stát, kraj, obec případně jiná právnická osoba, jejíž organizační složka vykonává správu majetku v jejich vlastnictví.

OP Praha - Konkurenceschopnost - Priorita 1: Dopravní dostupnost a rozvoj ICT - 1.1 - Podpora ekologicky příznivé povrchové veřejné dopravy Sumář: Toto opatření je určeno ke zlepšení dostupnosti dopravních služeb. Specifické cíle jsou zvýšit zájem obyvatel a návštěvníků Prahy o služby veřejné dopravy, posílit atraktivitu povrchové veřejné dopravy. Žadateli jsou DPMP, hlavní město Praha, SŽDC.

MŠMT ČR - Program na podporu integrace romské komunity Sumář: Program je dostupný širokému spektru organizací věnujících se tématu integrace romské komunity.

Stanovená jsou témata jako: předškolní příprava romských dětí; vzdělávání žáků z romských komunit na základní škole; metodická podpora učitelů; realizace volnočasových a zájmových aktivit pro romské děti a mládež v návaznosti na jejich vzdělávací potřeby, tvorba didaktických materiálů a odborných studií apod.

MŠMT ČR - Program MŠMT na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy Sumář: Program je dostupný širokému spektru organizací věnujících se tématu integrace komunit národnostních menšin. Stanovená jsou témata jako: jazykové vzdělávání dětí a mládeže příslušníků národnostních menšin; společenské, kulturní a další vzdělávací aktivity pro děti a mládež; podpora škol s významným zastoupením žáků z etnických minorit apod. Žadateli jsou PO včetně PO vykonávajících činnost škol a školských zařízení, které prokazatelně vykonávají činnost ve prospěch příslušníků národnostních menšin.

SFDI - Státní fond dopravní infrastruktury -Program zaměřený na zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupnění postiženým osobám: 1.1 Vypracování projektové dokumentace k akcím naplňujícím stanovený účel Sumář: Cílem programu je podpora přípravy projektové dokumentace na akce zaměřené na úpravy dopravní infrastruktury směřující ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Příjemcem podpory může být stát, kraj, obec případně jiná právnická osoba jejíž organizační složka vykonává správu majetku v jejich vlastnictví.

OP Životní prostředí - Priorita 1: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní - 1.1 - Snížení znečištění vod - 1.1.1 Snížení znečištění z komunálních zdrojů Sumář: Cílem programu je zlepšení stavu povrchových a podzemních vod. Podporovanými aktivitami jsou výstavba, rekonstrukce a intenzifikace centrálních ČOV v aglomeracích nad 2000 EO a výstavba, rekonstrukce a dostavba stokových systémů sloužících veřejné potřebě v aglomeracích nad 2000 EO. Žadateli mohou být např. obce a jimi zřizované organizace.

OP Životní prostředí - Priorita 1: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní - 1.2 - Zlepšení jakosti pitné vody Sumář: Cílem programu je zlepšení jakosti a dodávek pitné vody pro obyvatelstvo a zabezpečení bezproblémového zásobování obyvatel kvalitní pitnou vodou. Cíl bude realizován rozšířením a rekonstrukcí nebo vybudování nových úpraven vod a rozvodných sítí. Příjemci podpory mohou být např. obce nebo svazky obcí.

OP Lidské zdroje a zaměstnanost - Priorita 3: Sociální integrace a rovné příležitosti - 3.3 Integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce (grantové projekty) Sumář: Cílem programu je posílení pracovní integrace osob ohrožených sociálním vyloučením a odstraňování bariér znesnadňujících jejich rovnocenný vstup na trh práce. Podporovanými aktivitami jsou mimo jiné činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílové skupiny k zaměstnání a jeho udržení, podpůrné služby pro usnadnění přístupu k zaměstnání. Žadateli mohou být např. obce nebo vzdělávací instituce.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - Výzva Libereckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je zlepšení rovných příležitostí žáků, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Toto opatření podporuje neformální vzdělávání, propracování a rozšíření nabídky služeb, zlepšování vyučovacích metod apod. Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním. OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení - Výzva Libereckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků škol, realizace DVPP podporující rozvoj a zvyšování kompetencí pedagogů a řídících pracovníků škol, zvýšení dostupnosti a kvality nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol.

Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Podnikání a inovace - 5. SPOLUPRÁCE - Klastry Sumář: Program se soustředí na podporu vzniku a rozvoje národních či regionálních odvětvových seskupení -klastrů. Program motivuje především menší firmy ke spojení do klastrů, ke vzájemné spolupráci a tím tak k dosažení vyšší konkurenceschopnosti v oboru.

Podporovány jsou společné projekty v klastru, výzkum klastru, provoz klastru, propagace klastru a posílení jeho členské základny. Žadateli mohou být pouze klastry.

OP Podnikání a inovace - 5. ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA II (Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů) Sumář: Program se soustředí na podporu vzniku a rozvoje infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů.

Podporovanými aktivitami jsou podpora výstavby, pořízení, rekonstrukce, modernizace, vybavení a zařízení infrastruktury určené pro vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů.

Žadateli mohou být např. podnikatelské subjekty.

Program rozvoje venkova - I.3.4 Využívání poradenských služeb Sumář: Cílem programu je zlepšení trvale udržitelného managementu podniku, zlepšení a usnadnění managementu a zlepšení výkonu díky dalšímu rozvoji lidského potenciálu, rozvoj znalostí a zvýšení lidského potenciálu, zvýšení konkurenceschopnosti. Podpora je poskytována na konzultační a poradenské služby. Žadateli mohou být zemědělští podnikatelé a osoby hospodařící v lesích.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - Výzva Královéhradeckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je zlepšení rovných příležitostí žáků, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Toto opatření podporuje neformální vzdělávání, propracování a rozšíření nabídky služeb, zlepšování vyučovacích metod apod. Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost - Priorita 1: Počáteční vzdělávání - 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení - Výzva Královéhradeckého kraje Sumář: Specifickým cílem tohoto opatření je podpora dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků škol, realizace DVPP podporující rozvoj a zvyšování kompetencí pedagogů a řídících pracovníků škol, zvýšení dostupnosti a kvality nabídky dalšího vzdělávání pro pracovníky škol.

Žadatelem mohou být podnikatelské, veřejné i neziskové subjekty zabývající se základním a středoškolským vzděláváním.

MMR ČR - Podpora bydlení - Regenerace panelových sídlišť Sumář: Cílem podprogramu je poskytování dotací obcím na regeneraci panelového sídliště o celkovém počtu nejméně 150 bytů. Podporovány budou aktivity vedoucí k regeneraci stávajících panelových sídlišť a jejich přeměně ve víceúčelové celky a všestranné zlepšení obytného prostředí. Žadatelem mohou být obce na jejichž území se nachází panelové sídliště. MMR ČR - Podpora úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití - DT 2 - Aktualizace územně plánovací dokumentace obcí Sumář: Cílem podprogramu je zmírnění důsledků rušení vojenských posádek. Předmětem podpory je aktualizace nebo pořízení změn územně plánovací dokumentace. Žadatelem mohou být obce v jejichž územním obvodu došlo v období od ustavení obecních zastupitelstev v roce 1990 ke rušení vojenských posádek nebo zařízení a které převzaly příslušný vojenský majetek do svého vlastnictví.

ROP pro NUTS II Moravskoslezsko - Priorita 1: Regionální infrastruktura a dostupnost - 1.1 Rozvoj regionální silniční dopravní infrastruktury Sumář: Globálním cílem priority je zkvalitnit dopravní infrastrukturu, infrastrukturu krizového řízení a dopravní obslužnost v regionu při současném respektování ochrany životního prostředí.

Podporované aktivity jsou např. výstavba obchvatů měst a obcí na silnicích II. a III. třídy, modernizace křižovatek silnic II. a III. třídy se silnicemi I. třídy a s místními komunikacemi. Žadateli jsou kraj a jím zřizované instituce.

ROP pro NUTS II Moravskoslezsko - Priorita 1: Regionální infrastruktura a dostupnost - 1.3 Rozvoj dopravní obslužnosti - 1.3.2 Pořízení dopravních prostředků veřejné dopravy včetně specifického vozového parku Sumář: Cílem programu je snížit ekologickou zátěž veřejné dopravy na životní prostředí a zvýšit dostupnost veřejné dopravy pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Podporované aktivity jsou např. nákup nových nízkopodlažních drážních vozidel MHD či rekonstruovaných nízkopodlažních drážních vozidel MHD. Žadateli jsou obce a jimi zřizované a založené organizace.

SFDI - Státní fond dopravní infrastruktury -Příspěvek na výstavbu a údržbu cyklistických stezek Sumář: Cílem programu je podpora výstavby nových a údržba stávajících cyklistických stezek. O podporu mohou žádat obce nebo svazek obcí (pokud je akce, pro kterou příspěvek žádá, v souladu s předmětem jeho činnosti) jako vlastníci cyklistických stezek.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 1: Regenerace a rozvoj měst - 1.3 Infrastruktura v oblasti rozvoje lidských zdrojů Sumář: Globální cíl je zkvalitnění infrastruktury regionálního významu pro rozvoj vzdělávání, sociální péče a zdravotnictví. Specifickým cílem je kvalitní infrastruktura pro vzdělávání, sociální a zdravotní péči. Podporovanými aktivitami jsou např. vytvoření center denních služeb, vybavení pracovních dílen atd. Žadateli jsou kraje, jimi zřízené instituce a NNO.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 2: Integrovaná podpora místního rozvoje - 2.1 Budování kapacity pro místní rozvoj a informovanost a osvěta veřejnosti Sumář: Globálním cílem programu je zvýšení připravenosti místních komunit realizovat rozvojové projekty.

Specifickým cílem je pak posílení místní rozvojové kapacity pro přípravu a realizaci integrovaných projektů. Podporovanými aktivitami jsou příprava projektů a podkladových dokumentací. Žadateli jsou obce (počet obyvatel musí být 500-4999), kraje, školská zařízení, NNO.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 2: Integrovaná podpora místního rozvoje - 2.2 Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury Sumář: Globálním cílem programu je zvýšení kvality veřejné infrastruktury a kvality prostředí pro život obyvatel. Specifickým cílem je regenerace infrastruktury pro hospodářský rozvoj, zdravotní a sociální péči.

Podporovanými aktivitami jsou např. rekonstrukce a regenerace zchátralých objektů. Žadateli jsou obce, kraje, NNO a školská zařízení.

ROP pro NUTS II Severozápad - Priorita 4: Udržitelný rozvoj cestovního ruchu - 4.2 Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení Sumář: Specifickým cílem je pestrá nabídka ubytovacích a stravovacích zařízení. Podporovány jsou zejména rekonstrukce, modernizace současných ubytovacích zařízení, modernizace lehkých sezónních ubytovacích zařízení a doprovodná infrastruktura. Žadateli jsou zájmová sdružení právnických osob a podnikatelské subjekty.

MK ČR - Program péče o vesnické památkové rezervace, vesnické památkové zóny a krajinné památkové zóny Sumář: Tento program se zaměřuje zejména na podporu obnovy a zachování kulturních památek, zejména památek lidové architektury, jako jsou například zemědělské usedlosti, chalupy, kapličky a boží muka, které se nacházejí v uvedených památkově chráněných územích apod.

Uvedeny jsou zde pouze vybrané dotační tituly pro VEŘEJNÝ a/nebo NEZISKOVÝ sektor s uzávěrkou příjmu žádostí v budoucnosti.

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů