čtvrtek 15. ledna 2009

Jak hospodaří Evropská unie

Mezi státy, kritizované auditory, se zařadila i Česká republika.

Evropský účetní dvůr provádí každý rok audit příjmů a výdajů rozpočtu unie. Výsledky publikuje ve výroční zprávě a předkládá Evropskému parlamentu a Radě EU. V roce 2007 vynaložil rozpočet Evropské unie zhruba 114 miliard eur.

V některých oblastech zlepšení Auditní výroky účetního dvora zůstávají v podstatě stejné jako v předchozích letech. Evropský účetní dvůr opět vyjádřil výhrady k oblastem zemědělství a přírodní zdroje, soudržnost, vzdělávání a občanství, výzkum, energie a doprava a vnější pomoc, rozvoj a rozšíření. Míra chyb v těchto kontrolovaných oblastech je stále významná a systémy kontroly jsou považovány jen za částečně účelné.

Naopak výsledky auditu v oblastech hospodářské a finanční věci a správní a jiné výdaje byly pozitivní a dovolily účetnímu dvoru vyslovit výrok bez výhrad.

Výraznou změnou oproti minulosti je kladný výrok ke spolehlivosti účetní závěrky. Je to vůbec poprvé v historii, kdy auditoři vydali k účetní závěrce výrok bez výhrad.

Ke zlepšením došlo i v některých rozpočtových oblastech. Jedná se zejména o výdaje spadající do okruhu výzkum, energie a doprava a vnější pomoc, rozvoj a rozšíření, u nichž účetní dvůr zaznamenal snížení odhadované míry chyb. Auditoři přesto nemohli vydat kladný výrok, neboť chybovost v obou uvedených oblastech je stále vyšší než dvě procenta z celkového objemu operací. Nepoučitelná soudržnost Auditoři Evropského účetního dvora odhalili nejvíce chyb v projektech na podporu hospodářské a sociální soudržnosti. V roce 2007 poskytla unie na tyto projekty 42 miliard eur.

Účetní dvůr prověřil 180 projektů politiky soudržnosti v deseti členských státech. Zjistil, že nejméně jedenáct procent z celkového objemu proplacených částek vyplaceno být nemělo. Mezi nejčastější příčiny nesprávně vyplacených prostředků se řadí zahrnutí neoprávněných nákladů, nadhodnocená prohlášení o výdajích a závažné chyby při dodržování pravidel zadávání veřejných zakázek.

Mezi kritizované se zařadila i Česká republika. Účetní dvůr zkontroloval celkem 23 projektů v rámci operačních programů Průmysl a podnikání a Infrastruktura. Oba tyto operační programy získávají prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje.

Ze šetření účetního dvora vyplývá, že celkové fungování systému kontroly v České republice v rámci těchto programů je účelné pouze částečně. Auditoři shledali nedostatky ve vnitřní kontrole na straně řídicího, platebního i kontrolního orgánu. Vyšší četnost chyb byla odhalena v kontrolovaných projektech programu Infrastruktura a týkaly se zejména provádění veřejných soutěží.

Doporučení komisi Častou příčinou nesprávně vyplacených prostředků podle auditorů bývá příliš složitá legislativa. Koneční příjemci často nesprávně pochopí příslušná pravidla a následně uplatňují nezpůsobilé nebo chybně vypočtené částky.

Složité předpisy mohou samozřejmě vést také k chybám na straně těch, kdo prostředky vyplácejí. Jedno z klíčových doporučení auditorů proto zní, aby komise pokračovala ve zjednodušování legislativy.

Protože většina chyb vzniká u konečných příjemců, zdůrazňuje účetní dvůr nenahraditelnou roli efektivních kontrol na místě, u příjemce dotace. Nicméně očekávané efekty plynoucí z vyššího rozsahu kontrolní činnosti na místě je třeba vždy porovnávat s náklady s nimi souvisejícími.

Je také logické, že riziko chybovosti je odlišné například u administrativních výdajů na chod institucí unie na straně jedné a třeba u projektů uskutečněných v rámci rozvojové spolupráce v Africe. Účetní dvůr proto doporučuje, aby byla otázka rozsahu (a tedy i nákladů) kontrol a »přijatelného« rizika chybovosti, diskutována na politické rovině, zejména mezi komisí, parlamentem a Radou EU.

Opatření, která komise používá, aby získala zpět nesprávně provedené platby, nelze podle auditorů zatím považovat za účelný nástroj pro snižování chyb. Komise o nich dosud nemá úplné a spolehlivé informace, chybí i analýza jejich důsledků pro příjemce, rozpočet EU a vnitrostátní rozpočty.

Výroční zpráva je k dispozici na internetových stránkách účetního dvora www.eca.europa.eu.

Zdroj: 15.1.2009    Ekonom    str. 60   Právo & daně

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů