čtvrtek 8. ledna 2009

V Plzni se bude v příštím týdnu jednat o unijních miliardách

Plzeň/ Asi 150 lidí ze všech členských zemí Evropské unie se koncem příštího týdne s jede do Plzně, kde budou ve čtvrtek a v pátek jednat o politice a unijních dotacích po roce 2013. Podle představitelů Plzeňského kraje i města Plzně jde o prestižní záležitost, při nížmá město i kraj šanci se v rámci EU výrazně zviditelnit.
„Předsednictvo výborů regionů EU se sice konkrétními dotacemi nezabývá, ale vytváří pro ně koncepce, připomínkuje je a dává pro ně dohromady legislativu," připomíná Petr Osvald, zmocněnec plzeňského primátora pro záležitosti EU a vedle primátora Prahy Pavla Béma jediný člen předsednictva výborů reginů EU za Českou republiku. V Plzni se podle něj bude jednat hlavně o přípravě čerpání dalších evropských peněz. „Budeme usilovat, aby byl kladen větší důraz na problémy jednotlivých měst a obcí. Evropská komise věnuje pozornost evropským dopravním koridorům,ale ne už v takové míře například dopravě v jednotlivých městech. Právě to je jedna z oblastí, kterou budeme připomínkovat," upřesnil Osvald.
Podle zástupce Plzeňského kraje v Bruselu Zbyňka Prokopa přijede do Plzně 60 lidí z předsednictva regionů EU a zhruba stejný počet osob je bude doprovázet. „Očekáváme také návštěvu vicepremiér aproregionální rozvoj Jiřího Čunka a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga,"potvrdil Prokop.
Veškerá jednání se odehrají v Měšťanské besedě, která se na akci speciálně připravuje. Například ve Velkém sále vyroste 16 tlumočnických kabin a po dobu dvoudenního jednání se nebude smět před budovou parkovat. Hosté z EU budou ubytovaíi zejména v hotelech Marriott a Angelo, plánuje se jejich návštěva plzeňského pivovaru. „Právě tím a například procházkami městem získají o Plzni určitý dojem," připomíná primátor Pavel Rödl. Při rozdělování evropských peněz pak budou mít konkrétní představu a o místě, které o žádá. Náklady na dvoudenní plzeňskou akci se pohybují kolem dvou milionů korun, Plzeňský kraj a město Plzeň vydají každý po 400 tisících korunách.

Zdroj: 8.1.2009 Plzeňský deník - Plzeň-jih str. 4 Z regionu

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů