úterý 13. ledna 2009

Nový ministr MMR - Cyril Svoboda

Lidovecký politik a bývalý předseda strany Cyril Svoboda (52) během své kariéry krátce řídil ministerstvo vnitra a za koaličních vlád vedených politiky ČSSD byl čtyři roky šéfem diplomacie. Začátkem roku 2007 měl usednout do křesla ministra kultury, nakonec ale získal post ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady vlády. Po dnes avizovaném odchodu šéfa lidovců a vicepremiéra Jiřího Čunka z vlády má Svoboda zasednout v uvolněném křesle ministra pro místní rozvoj.

Už po první rezignaci Jiřího Čunka v listopadu 2007 se přitom uvažovalo o tom, že Svoboda bude dočasně pověřen vedením tohoto úřadu. Jmenován ale nakonec nebyl a ministerstvo do Čunkova návratu v dubnu 2008 vedl tehdejší první náměstek Jiří Vačkář. Ještě předtím, v září 2007, se spekulovalo o tom, že by Svoboda mohl v rámci vládní rošády nahradit ve funkci ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Premiér Mirek Topolánek (ODS) ale tehdy veškeré úvahy o vládních změnách a výměnách resortů mezi koaličními partnery odmítl.

Cyril Svoboda je jediným politikem, který v letech 2002 až 2006 zasedal v koaličních vládách vedených sociální demokracií - jako premiéry zažil Vladimíra Špidlu, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka - a který získal místo i v současném kabinetu. Ještě krátce před jmenováním Topolánkovy koaliční vlády se vážně uvažovalo o tom, že znovu zamíří na ministerstvo zahraničních věcí, v čele Černínského paláce ale nakonec začátkem roku 2007 stanul Karel Schwarzenberg jako zástupce Strany zelených.

Pravděpodobný nový ministr pro místní rozvoj začal zkušenosti s prací ve vládě získávat už počátkem 90. let, kdy byl mimo jiné poradcem premiéra Mariána Čalfy. Pracoval také v úřadu vlády a od roku 1992 byl čtyři roky náměstkem ministra spravedlnosti. V roce 1996 zamířil do diplomacie, stal se náměstkem ministra zahraničních věcí, do jehož kompetence patřila i problematika evropské integrace. V lednu 1998 se stal na půl roku ministrem vnitra ve vládě Josefa Tošovského, od června 1998 je poslancem.

Již více než dva roky nezastává Svoboda žádnou funkci ve vedení lidové strany, v minulosti ji přitom vedl a byl opakovaně zvolen i místopředsedou. V KDU-ČSL je považován za reprezentanta levicového křídla a mezi ním a bývalým předsedou a současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem panuje dlouholetá rivalita. V srpnu 2006 byl Svoboda jedním z nejhlasitějších kritiků jednání s ČSSD o společné vládě tolerované komunisty, po kterém Kalousek odstoupil z předsednického křesla. Na funkce nakonec rezignovala i většina místopředsedů včetně Svobody.

Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1995, již o čtyři roky později se stal prvním místopředsedou a v květnu 2001 vystřídal Jana Kasala v předsednickém křesle. Jako šéf strany byl zastáncem spolupráce s ČSSD, což zdůvodňoval zájmem o rychlý vstup do EU. Po volbách 2002 se pak stal v koaliční vládě ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU ministrem zahraničí. Ve straně se však postupně zformovalo silné křídlo Svobodových kritiků a výsledkem byla jeho překvapivá prohra v předsednických volbách v roce 2003. Nástupcem Svobody se stal Kalousek, Svoboda byl zvolen místopředsedou. Z vedení nakrátko odešel v dubnu 2005 a vrátil se o sedm měsíců poději.

Před sjezdem KDU-ČSL v prosinci 2006 Svoboda podporoval Čunka. Později ale v souvislosti s jeho zvolením řekl, že "tehdy byla krizová situace a šlo o řešení z nouze, řada výrazných osobností totiž nekandidovala". Před týdnem se nicméně ohradil proti tvrzení šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavla Severy, že má Čunek mezi poslanci strany jasně nejmenší podporu ze všech ministrů KDU-ČSL. Nedávno také Cyril Svoboda odmítl přímou Topolánkovou nabídku na vedení MMR s tím, návrhy na změny lidoveckých ministrů příslušejí KDU-ČSL.

Cyril Svoboda se narodil 24. listopadu 1956 v Praze a před svým vstupem do politiky pracoval jako notář. Je ženatý, manželka Věnceslava je lékařka. Mají čtyři syny - Radima, Vojtěcha, Václava a Norberta.

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů