pátek 9. ledna 2009

Čunek se setkal s komisařkou pro regionální rozvoj

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se včera setkal s eurokomisařkou pro regionální rozvoj, paní Danutou Hübner, v rámci její oficiální návštěvy v Praze při příležitosti zahájení Českého předsednictví Evropské unii.
Vicepremiér Jiří Čunek hovořil s paní komisařkou o úspěšné realizací operačních programů v rámci čerpání fondů Evropské unie, prioritách Ministerstva v rámci předsednictví a krocích k oživení evropské ekonomiky v době finanční krize.
Finanční krize aktuálně určila, že Česká republika bude především prosazovat v rámci aktivit předsednictví zavádění opatření, která by měla vést k oživení evropské ekonomiky a na nichž se shodli představitelé států na summitu EU dne 12.12.2008 v Bruselu. V oblasti kompetencí MMR se jedná o tzv. „recovery package" („ozdravný balíček") spočívající v novelizaci tří nařízení upravujících podmínky čerpání strukturálních fondů.
„Cílem je urychlení čerpání prostředků a rozšíření okruhu uznatelných nákladů o investice do zateplování bytového fondu. ČR bude vést za Radu jednání s Evropským parlamentem tak, aby se podařilo dosáhnout co nejdříve dohody a změny vstoupily v platnost", řekl ministr Čunek.
Pan ministr Čunek poděkoval Evropské komisi za možnost prodloužení čerpání evropských fondů za předchozí programové období a velmi ocenil rychlou a flexibilní reakci na světovou ekonomickou krizi, která se již nepříznivě projevuje i v České republice. V ČR bylo k 30. 11. 2008 z celkové alokace strukturálních fondů na programové období 2004–2006, která činí 1, 671 mld. €, již certifikováno 1, 314 mld. €. Po přičtení částky, která je připravena k certifikaci je to 1, 481 mld. €, což představuje 88,6 % celkové alokace na všechny OP, JPD a iniciativy. Prodloužení způsobilosti výdajů by mělo napomoci k vyčerpání celé alokované částky. Paní komisařka vyjádřila spokojenost s realizací operačních programů a označila čerpání fondů Evropské unie v České republice za úspěšné.
Zdroj: URL| http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/zdroje-financovani-z-eu-2007-2013/cunek-s-komisarkou-pro-regionalni-rozvoj/1001573/51465/


Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů