pátek 30. ledna 2009

Svoboda zrušil Čunkovu zakázku za sto milionů

Exministr Čunek ji chtěl spěšně uzavřít v den svého odchodu

Praha - Lidovecký ministr Cyril Svoboda zrušil výběrové řízení na přípravu monitorovacího systému pro čerpání evropských dotací.

Zjištění Aktuálně.cz potvrdil Svobodův tiskový mluvčí Hynek Jordán: "Týká se to jeho částí Projekční kancelář a služby Helpdesk," upřesnil.

Vánoční zakázka

Zakázky v celkové výši 130 milionů vypsal Svobodův předchůdce ve funkci ministra pro místní rozvoj Jiří Čunek den před loňskými vánocemi. Průběh zakázky provázely nejasnosti, Čunek například zakázku čtyřikrát změnil a obálky s nabídkami nechal otevřít minulý pátek, poslední den svého působení v úřadu.

Svoboda odmítl vítěze soutěže vyhlásit a už v úterý avizoval, že zakázku zruší, pokud zjistí "nekorektní" průběh.

Jaký byl důvod rázného zásahu, mluvčí Jordán neupřesnil: "V nejbližších dnech vydáme tiskovou zprávu," slíbil.

Nová soutěž, nebo starý systém

Česko využívá monitorovací systém z roku 2000. Ve své současné podobě komplikuje čerpání evropských dotací a na jeho nedostatky upozornil Čunkův pověřenec pro monitorovací systém Petr Hartmann už v prosinci experty Evropské komise.

Pověřence, který byl odpovědný také za veřejnou soutěž, Svoboda odvolal po svém nástupu na ministerstvo.

Ministr má teď dvě možnosti dalšího postupu. Může znovu vyhlásit soutěž o nový monitorovací systém, anebo dále využívat starý. Námitkám evropských úředníků může předejít tím, že legalizuje jeho vznik podle evropských předpisů. Ministr Petr Lachnit (ČSSD) totiž jeho správou v roce 2000 pověřil firmu Tesco-SW bez výběrového řízení.

Zdroj: 29.1.2009    aktualne.cz    str. 0   Kauzy - Domácí

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů