pondělí 12. ledna 2009

Prohlášení ministra Čunka k monitorovacímu systému čerpání evropských fondů

Dne 19.12.2008 byl z Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise odeslán dopis adresovaný Ministerstvu financí ČR a Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, ve kterém úředník Evropské komise vyjadřuje své výhrady vůči rozhodnutí MMR zahájit v lednu 2009 výběrové řízení na nový monitorovací systém strukturálních fondů v ČR.
Při mém nástupu do funkce ministra pro místní rozvoj na začátku roku 2007 jsem zjistil, že část existujícího monitorovacího systému, který je využíván pro evidenci, kontrolu a reportování údajů o projektech a čerpání evropských fondů nebyl vybrán v souladu se zákonem. To pak způsobuje, že náklady na provoz nejsou uznatelné pro proplacení z evropských dotací, ale zatěžují státní rozpočet. Ve stejné době bylo ale hlavní prioritou MMR vyjednat nové podmínky pro čerpání evropských fondů - Národní strategický referenční rámec - v celkové výši 26,7 mld. EUR, a proto byly podniknuty kroky k nápravě, aby mohl začít proces čerpání co nejdříve. Nicméně, tato opatření se ukázala být neúčinnými, a proto jsem dal ihned pokyn k vypracování závěrečných právních a technických analýz, ze kterých vyplynulo, že jedinou možnou formou nápravy je vypsání nové veřejné zakázky.
Nyní probíhá závěrečná fáze přípravy zadávací dokumentace na výše zmíněnou veřejnou zakázku a MMR ji v nejbližší době vyhlásí. Realizací této veřejné zakázky bude dosaženo nápravy a tím také umožněno hrazení nákladů na celý monitorovací systém z prostředků Operačního programu technická pomoc, tedy nikoliv ze státního rozpočtu. Zdůrazňuji, že současný stav žádným způsobem neohrožuje čerpání evropských fondů.
Ve stejném dopise je však uveden jiný závažný fakt: Auditní strategie auditního orgánu nebyla přijata. Z toho vyplývá, že ne monitorovací systém, ale důvěryhodnost našeho auditního orgánu, který spravuje Ministerstvo financí, může být hlavní příčinou pro nadměrnou byrokratickou zátěž příjemců evropských dotací. Evropská komise totiž s auditními orgány členských zemí uzavírá tzv. smlouvy o důvěře, na základě kterých v podstatě svěřuje veškerou auditní činnost do rukou národních institucí. Bohužel, české ministerstvo financí nebylo takto důvěryhodným shledáno, což povede ke zdvojení auditních mechanismů čerpání evropských dotací. MMR proto bude jednat s Ministerstvem financí o způsobu odstranění této překážky tak, aby k tomu nedošlo. Věřím však pevně, že společným úsilím se nám podaří tento možný problém zvládnout.
Není v pravomoci úředníků Evropské komise se takto vyjadřovat k vnitřním procesům implementace strukturálních fondů v ČR. Veškeré kroky, které MMR podniká, probíhají dle nastavených pravidel schválených Evropskou komisí a není proto přípustné, aby její úředníci předjímali řešení situace, které má právě zmíněné problémy odstranit. S nadřízeným tohoto úředníka bude celá záležitost řešena.

Zdroj: URL| http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/zdroje-financovani-z-eu-2007-2013/mmr-monitorovaci-system-cerpani-



Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů