pondělí 19. ledna 2009

Ministr Čunek na jednání předsednictva Výboru regionů EU v Plzni

Na základě pozvání předsedy Výboru regionů EU pana Luca Van de Brande vystoupil dnes v Plzni 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek na jednání předsednictva Výborů regionů EU.

Ministr ve svém projevu informoval předsednictvo, že v České republice byl význam urbánní politiky akcentován již při vyjednávání operačních programů programového období 2007--2013. Česká republika se nyní snaží implementovat přístupy, které reflektují uvedené dokumenty tak, aby účinnost kohezní politiky a její urbánní dimenze byla co nejvyšší. Pro dosažení těchto cílů zvolilo Ministerstvo pro místní rozvoj účinný nástroj, kterým je Integrovaný plán rozvoje města. "Podstatou Integrovaného plánu rozvoje města je, že si jej vytváří samo město -- nejlépe totiž ví, kde ho tzv. "bota tlačí". Při jeho tvorbě se město musí řídit určitými zásadami, jako je partnerství, integrovaný přístup aj. Cílem plánu je zajistit koncentraci prostředků do měst takovým způsobem, aby bylo dosaženo synergického přínosu ze všech vložených investic -- jednoduše řečeno, "aby peníze byly vidět a měly efekt," uvedl Jiří Čunek.

Ministr Čunek dále připomněl, že Česká republika se mimo jiné zavázala za plnění aktivity Prvního akčního programu pro implementaci Územní Agendy EU, která se zabývá vztahy mezi městem a venkovem. "Naším cílem v této oblasti je přispět k optimalizaci vazeb mezi městem a venkovem a identifikovat překážky, potenciál a strategie rozvoje jejich spolupráce. Pro budoucí podobu kohezní politiky EU proto považuji za "hlavní motto" posilování komplexního přístupu k rozvoji všech sídel -- tj. neoddělování problematiky městských a venkovských oblastí, " řekl ministr.

Ministr také hovořil na téma urbánní dimenze v kohezní politice, jež je jednou z hlavních priorit Ministerstva pro místní rozvoj ČR v rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Aspekt rozvoje měst považuje za významnou součást kohezní politiky.

Česká republika aktivně spolupracovala s francouzským předsednictvím Rady EU při návrzích na rozšíření podpory ze strukturálních fondů i na energeticky úsporná opatření ve stávajícím bytovém fondu. Příští týden bude ministr tuto iniciativu, spolu s dalšími legislativními návrhy v oblasti kohezní politiky směřujícími k urychlení čerpání prostředků, prezentovat v Evropském parlamentu členům Výboru pro regionální rozvoj a žádat je o rychlé projednání a schválení těchto aktivit reagujících na současnou ekonomickou krizi.

Projev ministra Čunka na Výboru regionů v Plzni

Vážený pane předsedo,

vážené členky a členové předsednictva Výboru regionů,

vážené dámy, vážení pánové,

milí hosté,

nejprve bych rád poděkoval za milé pozvání na Vaše zasedání. Velmi si vážím této příjemné příležitosti se s Vámi setkat; navíc v tomto krásném českém historickém městě.

Dovolte mi nejprve, abych zdůraznil, že problematiku rozvoje měst i jejich význam pro rozvoj území i celého státu vnímám dlouhodobě a doslova zblízka. Před tím, než jsem byl zvolen senátorem a stal se poté členem vlády, jsem řadu let působil jako starosta středně velkého města. Aspekt rozvoje měst považuji -- i z tohoto důvodu -- za významnou součást kohezní politiky a rozvoji českých a moravských měst proto rozvoji měst věnuji trvalou a velkou pozornost. Na oblast urbánní problematiky Ministerstvo pro místní rozvoj pamatuje zejména při prosazování zásady polycentrické sítě sídel i při podpopře udržitelného rozvoje všech sídel s důrazem na posilování nejen ekonomického rozvoje, ale i kulturní identity a krajinotvorby.

Urbánní dimenzi v kohezní politice je v tomto programovém období věnována značná pozornost. Nejedná se samozřejmě o pozornost nahodilou, má své pevné kořeny již v minulosti a v dokumentech, které byly přijaty na evropské úrovni. Příkladem toho může být přijetí Akčního programu z Lille z roku 2000, který definoval priority městského rozvoje na úrovni EU i na národní úrovni. Dále se jedná o dokument "Urban Acquis" z roku 2004, přijatý v Rotterdamu, který především navrhoval komplexní přístup v rámci urbánní politiky. Důraz na udržitelný rozvoj měst na evropské úrovni byl významně posílen za předsednictví Velké Británie, kde na neformálním setkání ministrů odpovědných za regionální rozvoj v Bristolu v prosinci 2005 byly dohodnuty základní principy udržitelného rozvoje sídel, které byly zahrnuty do tzv. "Bristol Accord". Právě britské předsednictví znamenalo pro programové období 2007--2013 významnou změnu, protože členské státy se shodly na nutnosti začlenění urbánní dimenze do kohezní politiky. Urbánní politika se stala v Evropě tzv. "mainstreamovým" tématem, o čemž svědčí i přijetí Lipské charty o udržitelných evropských městech na neformálním setkání ministrů odpovědných za regionální rozvoj v Lipsku v roce 2007, ve které je jedním z hlavních principů uveden integrovaný přístup.

V České republice byl význam urbánní politiky akcentován při vyjednávání operačních programů programového období 2007--2013 -- zvláště těch regionálních. Při porovnání objemu prostředků plynoucích ze strukturálních fondů do měst s prostředků z národních zdrojů je zřejmé, že se jedná o logický postup. Česká republika se snaží implementovat přístupy, které reflektují uvedené dokumenty tak, aby účinnost kohezní politiky a její urbánní dimenze byla co nejvyšší. Pro dosažení těchto cílů zvolilo Ministerstvo pro místní rozvoj účinný nástroj, kterým je Integrovaný plán rozvoje města. Metodika tvorby těchto plánu byla vytvořena na bázi partnerství, kdy všechny relevantní subjekty byly do její přípravy zapojeny -- mezi tyto subjekty patří zástupci Regionálních rad NUTS II, zástupci Svazu měst a obcí, zástupci Asociace krajů, zástupci Řídících orgánu tématických operačních programů i dalších resortů. Podstatou Integrovaného plánu rozvoje města je, že si jej vytváří samo město -- nejlépe totiž ví, kde ho tzv. "bota tlačí". Při jeho tvorbě se město musí řídit určitými zásadami, jako je partnerství, integrovaný přístup aj. Cílem Integrovaného plánu města je zajistit koncentraci prostředků do měst takovým způsobem, aby bylo dosaženo synergického přínosu ze všech vložených investic -- jednoduše řečeno, "aby peníze byly vidět a měly efekt".

Dovolte mi také při této příležitosti připomenout, že Česká republika se zavázala za plnění aktivity 1.1a Prvního akčního programu pro implementaci Územní Agendy EU, která se zabývá vztahy mezi městem a venkovem. Naším cílem v této oblasti je přispět k optimalizaci vazeb mezi městem a venkovem a identifikovat překážky, potenciál a strategie rozvoje jejich spolupráce. Pro budoucí podobu kohezní politiky EU proto považuji za "hlavní motto" posilování komplexního přístupu k rozvoji všech sídel -- tj. neoddělování problematiky městských a venkovských oblastí. Integrovaný přístup chápu jako trvalé posilování -- a vzájemně provázané -- rozvíjení vazeb měst i venkova a spatřuji v něm jádro problematiky polycentrického rozvoje, a to také jako určité protiváhy orientace jen na velká města a urbanizované oblasti. Je logické, že velká města jsou -- přirozeně -- v centru pozornosti politiků i velkých podnikatelů; ale jako starosta města se střední velikostí mohu potvrdit, že i středně velké nebo menší sídlo se může stát centrem místního rozvoje a zájmu investorů.

Koncem listopadu minulého roku jsem se zúčastnil v Marseille třídenního jednání ministrů EU k několika otázkám, mezi nimiž byla i problematika měst. Shodli jsme se s ostatními evropskými ministry, že města jsou nejen zdrojem růstu a rozvoje, ale mnohdy i centrem sociálního napětí a ekologických rizik. Právě proto je tak důležitý integrovaný přístup, který všechny tyto aspekty zahrnuje. Proto také Česká republika aktivně spolupracovala s francouzským předsednictvím při návrzích na rozšíření podpory ze strukturálních fondů i na energeticky úsporná opatření ve stávajícím bytovém fondu. Příští týden budu tuto iniciativu, spolu s dalšími legislativními návrhy v oblasti kohezní politiky směřujícími k urychlení čerpání prostředků, prezentovat v Evropském parlamentu členům Výboru pro regionální rozvoj a žádat je o rychlé projednání a schválení těchto aktivit reagujících na současnou ekonomickou krizi.

Nyní mi dovolte, abych Vás -- velmi stručně -- seznámil s hlavními akcemi, které mnou řízené ministerstvo připravilo v rámci českého předsednictví v oblasti územního rozvoje. Ve dnech 26. a 27. března 2009 se v Praze bude konat mezinárodní konference, jejímž tématem je budoucnost kohezní politiky a územní soudržnost a v jejímž programu odborných diskusí je pamatováno i na urbánní aspekty -- zejména na vztah města a venkova. Ve dnech 23. a 24. dubna 2009 se v Mariánských Lázních bude konat neformální setkání ministrů pro regionální rozvoj, přičemž obsahem tohoto dvoudenního jednání je rovněž budoucnost kohezní politiky a územní soudržnost -- tentokrát však půjde o diskusi politickou. Dovolte při této příležitosti, abych zopakoval své osobní pozvání pro pana předsedu van den Brandeho na obě uvedené akce. Budu velmi potěšen, pokud druhý den odborné konference (27. března vystoupí pan předseda během programu a bude prezentovat pohled Výboru regionů na územní soudržnost jako významný aspekt kohezní politiky. Během prvního dne setkání ministrů (23. dubna) pak bude mít pan předseda možnost prezentovat výsledky Evropského summitu regionů a měst i doporučení Výboru regionů týkající se principů budoucí kohezní politiky.

Pro úplnost mi ještě dovolte Vás informovat, že během svého předsednictví bude Česká republika také plnit roli koordinátora zemí EU v rámci multilaterální mezinárodní spolupráce -- konkrétně během jednání 22. Řídící rady Programu OSN pro lidská sídla, která bude zasedat na přelomu března a dubna v sídle OSN v Nairobi. Pro tuto významnou multilaterální akci připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj stručnou brožuru o aktivitách EU ve vztahu k lidským sídlům, kde bude prezentována také urbánní dimenze evropských politik.

Dámy a pánové,

jistě nemusím zdůrazňovat, že Ministerstvo pro místní rozvoj vítá diskusi k tématu měst, a to zejména z hlediska prohloubení urbánní dimenze v kohezní politice, jakým může být například přenos vyšší dávky pravomocí a odpovědnosti přímo na města. Závěrem mi dovolte vyjádřit ještě jednou své potěšení, že jste mne pozvali na své jednání, a děkuji Vám za Vaši pozornost.

Zdroj: 16.1.2009    denik.obce.cz    str. 0   Regiony

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů